Filosofisch Café

In het Café Filo gaat het niet om je gelijk te halen. Wel om met elkaar dichter bij een antwoord te komen. Daar zijn een paar spelregels bij.

Café Filo

Hoe gaat dat dan?

Omdat het Filosofisch Café openbaar is, loop je gewoon binnen als je daar zin in hebt. Hierdoor is de samenstelling van de onderzoeksgroep steeds anders en is het gesprek elke keer weer een spannende ontmoeting.

Om het gesprek ook diepgang te geven zijn er een paar eenvoudige regels die aan het begin van elke sessie worden doorgenomen. Deze handvatten stellen jou in staat om ook echt verder te komen in je gedachtevorming. Lange monologen en debatvoering zijn uit den boze. Filosoferen is geen flitsende sport want nadenken kost nu eenmaal tijd. Door een gezamenlijke inspanning van jou en de andere aanwezigen worden de uitgesproken ideeën over het onderwerp helder gemaakt. Na zo'n 2 uur maken we de balans op en het kan haast niet anders dan dat je, dankzij dat gefilosofeer, wijzer huiswaarts keert.

In september 2016 heeft de lokale omroep EVA een item over het café gemaakt. Het was een mooie warme avond en dus konden we op het terras filosoferen. Het item kun je hier terugkijken. Voor een uitgebreidere beschrijving over de methode kijk je hier.

Geplande gesprekken

dinsdag, 10 december 2019: Café Filo

Aanvang om 20:00 uur in Café (Hof 8, Amersfoort)
Bedoeld voor: Iedereen
Kosten: gratis entree
Korte beschrijving:

December is een maand vol met rituelen. Van cadeaus, afscheid nemen en nieuwe ideeën. En in die laatste zijn we bij het Filosofisch Café geïnteresseerd. Heb jij nieuwe ideeën of vragen over iets wat je recent hebt meegemaakt. Samen met andere filosofisch geïnteresseerden kun je die vragen gaan onderzoeken. Durf jij te twijfelen aan je eigen mening? Kom dan naar het enige Café Filo van Amersfoort en omstreken. Op deze dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 ga je met de aanwezigen filosoferen over de vraag van die avond. Dat is ook je enige huiswerk: over welke vraag zou je met de anderen van gedachten willen wisselen? Inloop vanaf 19:30 uur. Geschatte eindtijd: 22:00 uur.

Voor meer uitleg over het Café Filo kijk je op deze webpagina.