Filosofisch Café

In een filosofisch café komen bezoekers bij elkaar om over een filosofische vraag van gedachten te wisselen.

Café Filo

Wat is het?

Met een aantal gelijkgestemden een avondje filosoferen over een gezamenlijk gekozen onderwerp. Dat is in het heel kort het Filosofisch Café, of Café Filo, het oudste themacafé dat er bestaat. Het is spontaan ontstaan in 1992 te Parijs met Marc Sautet als gespreksleider. De bezoekers komen er samen om hun gedachten én die van anderen te onderzoeken op geldigheid en waarheid.

Dit is de meest vrije vorm van het Socratisch Gesprek (zie hier) omdat het uitwisselen van ideeën en gedachten belangrijker is dan strikt logisch redeneren of consensus bereiken. In ongeveer vijftien minuten bepaal je samen met de andere bezoekers welke vraag vandaag centraal staat. Daar zoeken we dan een alledaags voorbeeld bij en vervolgens kan het filosoferen beginnen. C'est tout! Als één filosoof ga je in het Café Filo dan aan de slag. De gespreksleider van Vragend Wijs houdt het filosofisch niveau in de gaten.

Geplande gesprekken

dinsdag, 10 december 2019: Café Filo

Aanvang om 20:00 uur in Café (Hof 8, Amersfoort)
Bedoeld voor: Iedereen
Kosten: gratis entree
Korte beschrijving:

December is een maand vol met rituelen. Van cadeaus, afscheid nemen en nieuwe ideeën. En in die laatste zijn we bij het Filosofisch Café geïnteresseerd. Heb jij nieuwe ideeën of vragen over iets wat je recent hebt meegemaakt. Samen met andere filosofisch geïnteresseerden kun je die vragen gaan onderzoeken. Durf jij te twijfelen aan je eigen mening? Kom dan naar het enige Café Filo van Amersfoort en omstreken. Op deze dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 ga je met de aanwezigen filosoferen over de vraag van die avond. Dat is ook je enige huiswerk: over welke vraag zou je met de anderen van gedachten willen wisselen? Inloop vanaf 19:30 uur. Geschatte eindtijd: 22:00 uur.

Voor meer uitleg over het Café Filo kijk je op deze webpagina.