Filosofisch Consult

Een filosofisch consult is een remedie voor veel vragen. Maar niet voor alle vragen.

Filosofisch Consult

Wat is het wel? Wat is het niet?

Het is geen coaching waarbij je allerlei adviezen en raadgevingen worden gegeven. Of waarbij men op zoek is naar een oplossing voor jouw probleem. Het is ook zeker geen psychologische hulpverlening. Voor dat soort klachten zijn andere experts bedoeld.

Maar ook de benadering en werkwijze is totaal anders. De filosoof benadert jou niet als een patiënt die ziek is, maar als een ander die behoefte heeft aan een “denk-adviseur”. In een Filosofisch Consult word jij bevraagd op je uitgangspunten. De vragen die jij je zelf niet kunt of durft te stellen komen dan wel aan bod. Door op een filosofische manier jouw vraag te bespreken komt daar een andere uitkomst uit dan je gewend bent.

Als bezoeker wordt van je gevraagd om te onderzoeken waar jouw ideeën op gebaseerd zijn, om je eigen uitgangspunten eens los te laten. Dat onderzoek brengt veel inzicht in jouw “denksysteem”. Door de jaren heen heb je vertrouwen gekregen in bepaalde over­tuigingen maar die in deze fase van je leven niet meer zo goed bij je passen. Door al je ervaringen ben je anders naar de wereld gaan kijken. Maar hoe kijk je nu naar jezelf? Zijn je overtuigingen hetzelfde gebleven? Dan kan het gaan wringen. Maar je kunt niet goed benoemen waar, omdat het allemaal zo vertrouwd is geworden. Door middel van het filosofisch consult krijg je, wat zo dicht bij je staat, weer scherp. Je gaat je overtuigingen herwaarderen. Je kunt het zien als een intellectuele APK: een keuring van je eigen gedachten en uitgangspunten.