Werkwijze Vragend Wijs

Hoe ga je filosoferen? Op deze pagina´s lees je hoe ik dat bij Vragend Wijs voor ogen heb. De gesprekken zijn inspannend dus alleen voor wie durft!

Filosoferen

Welkom bij Vragend Wijs

Bij Vragend Wijs staat het beoefenen van de filosofie centraal: het filosoferen. Anderen noemen dit ook wel eens praktische filosofie. Om juist het actieve te benadrukken gebruik ik liever het werkwoord: filosoferen. Filosofie heeft voor sommigen een stoffig imago, maar door het te doen zul je merken dat filosoferen juist stof doet opwaaien en een frisse wind door je hoofd laat waaien. De beste resultaten van een filosofisch onderzoek bereik je samen met anderen. Doe jij mee?

Om te kunnen filosoferen zijn er eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig: rust, tijd en de instelling om je eigen gedachten te "testen" bij de andere deelnemers van het onderzoek. Het resultaat is dat je na afloop van een of meer van dergelijke gesprekken beter in staat bent om je eigen gedachten te verwoorden, die ideeën ook beter kunt plaatsen en de denkfouten van anderen leert doorzien.